Video’s worden bron van inkomsten dankzij YouTube-advertenties

YouTube is de voorbije jaren wereldwijd  immens populair geworden, maar wie denkt dat deze site enkel nuttig is om grappige filmpjes te bekijken, heeft het bij het verkeerde eind. Tegenwoordig komt de videosite ook goed van pas in de reclamewereld. Claire Cain Miller vertelt u hierover meer in haar artikel “YouTube Ads Turn Videos Into Revenu”, dat werd gepubliceerd in The New York Times.

San Bruno, Californië – Vorige maand uploadde YouTube-gebruiker TomR35 een fragment uit de AMC-serie ‘Mad Men’, waarin Don Draper een oprechte speech afsteekt over het belang van nostalgie in reclame.

De meeste kijkers zullen het niet hebben gemerkt, maar dat fragment maakt ook iets duidelijk omtrent hedendaagse reclame: YouTube wordt steeds winstgevender voor adverteerders.

Vroeger had Lions Gate, het entertainmentbedrijf dat de rechten bezit over ‘Mad Men’, waarschijnlijk een verzoek ingediend om het fragment van TomR35 te verwijderen. Nu beslisten ze echter de video te laten staan; in ruil daarvoor voegde YouTube advertenties toe aan de video en deelden ze de opbrengst met Lions Gate.

Opvallend genoeg werden meer dan een derde van de wekelijks twee miljard bekeken YouTube-filmpjes met reclame – net zoals het fragment van TomR35 – geupload zonder de toestemming van de copyrightbezitter. Ze worden automatisch herkend door Content ID, het systeem dat YouTube gebruikt om filmpjes te scannen en te vergelijken met materiaal van de copyrightbezitters.

Die twee miljard video’s, wat volgens YouTube een stijging bedraagt van 50% t.o.v. vorig jaar, vormen slechts 14% van het totale aantal filmpjes dat wekelijks bekeken wordt op YouTube – dat trouwens werd overgenomen door Google. Toch is dit volgens analisten voldoende om YouTube dit jaar rendabel te maken.

Eric E. Schmidt, CEO van Google, zei in een interview dat YouTube een belangrijk deel uitmaakt van hun inkomsten uit display-advertenties, die trouwens de tweede bron van inkomsten vormen voor zijn bedrijf.

Het voorbije jaar leverde YouTube een beduidende bijdrage aan Google Inc. En dat juist nu Google – dat meer dan 90% van zijn inkomsten uit zoekadvertenties haalt – op zoek is naar een tweede bezigheid. Hoewel Google nog geen verslag uitbracht inzake de verdiensten van YouTube, suggereerden ze al dat de videosite neigt naar rendabiliteit. Analisten voorspellen dat YouTube dit jaar zo’n 450 miljoen dollar aan inkomsten zal binnenbrengen en dus winstgevend zal zijn. Volgens het bedrijf zijn de inkomsten van YouTube jaarlijks meer dan verdubbeld gedurende de voorbije drie jaar.

De relatie tussen YouTube en content ontwikkelaars verliep niet altijd zo vlot. Chris Maxcy, directeur van de YouTube-dienst ‘Content Partnerships’ beaamt dat YouTube veel tijd heeft besteed aan vergaderingen met advocaten n.a.v. schendingen van het auteursrecht.

“Zulke bijeenkomsten werden voor 90% bijgewoond door advocaten, terwijl de marketingmensen naar de achtergrond verdwenen. Nu ontvangen onze partners iedere maand hogere cheques en zijn er zo goed als geen advocaten meer aanwezig tijdens vergaderingen. De weinige advocaten die u er wel vindt, zijn handelsadvocaten die helpen bij het afronden van contracten.”

Deze verandering betekent ook voor Google een belangrijke ontwikkeling, aangezien zij YouTube in 2006 kochten voor 1,65 miljard dollar. YouTube speelde eerst de rol van Google’s losbandige zoon: ze spendeerden grote sommen aan het vergroten van hun bandbreedte en opslagruimte om alle mogelijke video’s te kunnen ondersteunen, maar verdienden zelf weinig.

Volgens Schmidt begon de rol van YouTube zo’n anderhalf jaar geleden – toen hij hen vroeg wat meer aandacht te besteden aan hun inkomsten – te veranderen.

Hun strategie bestond erin eerst voldoende gebruikers te verzamelen, vervolgens uit te zoeken welke tools tot de hoogste inkomsten zouden leiden en daarna content partners te contacteren. Schmidt denkt dat die fase nu is bereikt.

Salar Kamangar, vice-president van YouTube en medestichter van Google’s zoekadvertentieprogramma ‘AdWords’, begon te onderzoeken hoe er geld viel te verdienen in de videowereld.

Hij stelde dat YouTube Google de kans gaf een deel van de tv-reclamemarkt in handen te krijgen door video’s via een internetverbinding (of het internetprotocol zoals deskundigen dat noemen) rechtstreeks uit te zenden op tv. Advertenties zijn zo veel doeltreffender – want persoonlijker – dan wanneer ze via de kabel worden uitgezonden.

YouTube stelt momenteel verschillende soorten reclame ter beschikking, waaronder display-advertenties – zowel op de homepagina als op de videopagina’s, advertenties om filmpjes te promoten en advertenties die in het videoscherm zelf opduiken.

Toen iemand bijvoorbeeld ‘Not Afraid’ van Eminem uploade, verwijderde YouTube dat filmpje niet, maar voegde er advertenties aan toe die kijkers de mogelijkheid gaven het liedje of de ringtone te kopen. De inkomsten uit deze advertenties werden gedeeld met de copyrightbezitter.

“Google kwam tot het inzicht dat consumenten dagelijks verschillende media gebruiken”, zei Dave Marsey, vicepresident van de mediadienst bij online reclamebureau Digitas, “Zoeken maakt daar een belangrijk deel van uit, maar soms verkiest men entertainment of wil men een probleem oplossen. Dan is het logisch om een bezoekje te brengen aan YouTube.”

De content partners waarmee YouTube zijn inkomsten uit advertenties deelt, kunnen grote entertainmentbedrijven zijn zoals Lions Gate, maar ook amateurvideografen die een eigen achterban hebben opgebouwd. Honderden van zulke partners verdienen jaarlijks meer dan 100.000 dollar. Sommigen konden zelfs ontslag nemen bij hun dagdagelijks werk, denk maar aan Sal Khan, een voormalig hedgefondsmanager die nu educatieve filmpjes maakt i.v.m. wiskunde en wetenschappen.

De volgende uitdaging voor YouTube bestaat erin meer adverteerders aan te trekken door professionelere, long-form content aan te bieden naast filmpjes van kirrende baby’s en en verraste kittens. YouTube experimenteert momenteel met een verhuurdienst waarbij u per bekeken film moet betalen, maar ook met het uitzenden van live evenementen zoals concerten. Ook werd er onlangs een deal gesloten om op aanvraag Major League Baseball-wedstrijden te vertonen in Japan.

“Hulu, een website die opgericht werd door enkele tv-zenders om films te streamen en uit te zenden, verdient meer per stream dan YouTube doordat zij professionelere content aanbieden”, beweert Jordan Rohan, research analist op het gebied van internet en digitale media bij Stifel Nicolaus. “Qua streams en qua inkomsten is YouTube absoluut marktleider, maar slechts een laag percentage van hun inkomstenstroom kan verklaard worden door een hoog advertentiecijfer.”

YouTube moet zijn gebruikers volgen, nu ze steeds minder video’s bekijken via hun computer en steeds meer via kleine gsm-schermpjes of grote tv-schermen. YouTube wordt tegenwoordig dagelijks 160 miljoen keer bekeken via gsm’s, dat is bijna driemaal zoveel als vorig jaar. Later dit jaar komt Google op de proppen met Google TV, zodat mensen YouTube-filmpjes kunnen bekijken op televisietoestellen met een internetverbinding.

Vrij vertaald door Anja De Grave naar “YouTube Ads Turn Videos Into Revenue” van Claire Cain Miller     gepubliceerd in The New York Times

Advertentie

Plaats een reactie

Nog geen reacties.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s